TENTANG NEGARA DI DUNIA

Posted by ownz | Saturday, July 11, 2009 | | 5 comments »


Canada adalah perkataan Red Indian yang bermaksud "Lembah Besar"

Pada tahun 1984, peladang Canada menyewakan badan lembu mereka untuk
ruang iklan.

0.3% kemalangan jalanraya di Canada membabitkan rusa.

Dalam kebakaran terbesar di London pada tahun 1966, separuh dari kota
London terbakar tapi cuma 6 orang yg tercedera.

Bolivia ada dua ibu negara.

Amazon adalah sungai yang terbesar di dunia, 6,259 km

Bandar Calma di Chile tidak pernah langsung menerima hujan

Orang Francis makan lebih banyak keju dari negara lain di dunia

Ada sebuah tempat di Francis yang bernama "Y"

Raja Louis XIX memerintah Perancis selama 15 minit sahaja.

Ketinggian Eifel Tower di Perancis sentiasa berubah mengikut suhu.
Adakalanya sehingga 6 inci.

Lagu kebangsaan Greece ada 158 versi.
Komen : lagu kebangsaan Malaysia ada satu versi, tapi ada macam-macam
rentak

Orang Bulgaria paling banyak makan yogurt di dunia
Komen : Orang Malaysia lagi hebat, paling banyak makan belacan di dunia

Belanda telah melaksanakan kempen menentang sikap sumpah menyumpah.
Stesen Keretapinya mula meletakkan tanda 'Ketinggalan Keretapi?
Menyumpah tidak membantu'

Belanda adalah satu-satunya negara di dunia yang ada anjing kebangsaan.

King George I di England tidak boleh berbahasa Enggeris. Beliau di
besarkan di Jerman.

Mesin pengeluaran wang (ATM) mula-mula di cipta di England pada 1965

Buku panduan talipon di negara Iceland kadangkala turut memuatkan
pekerjaan seseorang. Ini adalah kerana terlalu banyak penduduknya
yang memiliki nama yang sama.

Sehingga tahun 1997, lebih banyak babi dari manusia di Denmark.

Sweden mempuyai kadar kelahiran paling sedikit (1 dlm 100)

Komik kartun Donald Duck pernah diharamkan di Finland kerana ia
tak pakai seluar.
Komen : aleh, dia tak pakai seluar pun bukannyer nampak aper-aper.

Lithuania adalah negara yg punyai paling banyak orang bunuh diri.

Kod talipon untuk Russia ialah ' 007 '

Harga bagi burger McDonald's Extra Value di Russia sama dengan
purata sebulan gaji pekerja Russia

Orang Russia menjawab talipon dengan menyebut'saya mendengar'

Amerika beli Alaska dengan harga 2 sen seekar dari Russia

1 dari 5 doktor di seluruh dunia adalah orang Russia

Keretapi yg bergerak setiap hari pergi dan balik ke Bombay di India
dibuat untuk menampung 1,700 penumpang tetapi ianya di naiki oleh
7000 penumpang setiap perjalanan.

Nepal adalah satu-satunya negara yang mempunyai bendera yang
bukan empat segi.

Setiap perokok di China menghisap 1,800 batang rokok setiap tahun.

Lebih banyak orang China yang berbahasa Enggeris dari org Amerika.

Berus gigi dicipta di China pada tahun 1498

Vatican City adalah negara terkecil di dunia dengan penduduk 1000
orang dan bersaiz 108 ekar.

Di Jepun, tembikai berbentuk empat segi.

98% mayat di Jepun dibakar.

Nombor 'four' di Jepun dianggap nombor sial kerana sebutannya dalam
bahasa Jepun sama dengan perkataan 'mati'

Ada tempat di Jepun dinamakan 'O'

Pada kurun ke 16, orang Philipina menggunakan 'yo-yo' sebagai
senjata perang.

Nama tempat terpanjang di dunia ialah
'Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakpikimaungahoronukupokai-
iwhenuakitanatahu' iaitu nama sebuah bukit di New Zealand.

5 comments

  1. merdekahutang // July 24, 2009 at 3:12 PM  

    wow,
    semua info hebat-hebat di sini. salam singgah dari saya.

  2. imHepPie // September 8, 2009 at 5:13 AM  

    haha..kdg2 fakta pon kelakar la...

  3. Solehah // October 6, 2009 at 10:02 AM  

    uikss...panjangnya nama bukit tu..

  4. ownz // October 6, 2009 at 4:48 PM  

    bukit tu saya yg cadangkan dulu.. hehe..

  5. Asy Faro // January 13, 2012 at 11:18 AM  

    salam.

    pasal muscle juice tu, aku order dari gym kat dalam u aku je. kalau kat luar aku tak tau mane ade jual. cer try google muscle juice revolution 2600 and cari mane tempat ade jual.

    =)